Slider Clos d'Opleeuw 1

Clos d'Opleeuw

Slider Clos d'Opleeuw 2

Chardonnay gevinifieerd door Peter Colemont

Slider Clos d'Opleeuw 3

Clos d'Opleeuw uit het pittoreske Haspengouwse dorpje Gors-Opleeuw

Clos d'Opleeuw

Een echte Belgische topper is de Haspengouwse wijn Clos d'Opleeuw, gevinifieerd door Peter Colemont.
Als docent in wijnkennis timmert hij al jaren aan de weg om in België de grote witte Bourgognes te evenaren.
Dit lukt dankzij het microklimaat en de buitengewoon goede terroir waarop de wijngaard gelegen is.

"Colemont is een man met een grote wijncultuur en een gevoel voor evenwicht en nuance: dat proef je in zijn wijnen."
DSM Magazine 2 april 2005, Bruno Vanspauwen

Jancis Robinson

Clos d’Opleeuw Chardonnay 2001 Haspengouw
Editie: 20 maart 2007
Lees Meer

Over Clos d'Opleeuw

De wijngaard Clos d'Opleeuw (1 ha) ontleent zijn naam aan de volledige ommuring, die dateert van ± 1840.
Deze omstandigheid maakt hem uniek in België. Daardoor bezit hij immers een specifiek microklimaat waardoor het mogelijk is een kwaliteitsvolle chardonnaywijn te maken.
Hij ligt op een zuidelijke helling in het mooie, pittoreske Haspengouwse dorpje Gors-Opleeuw.
De wijn, met als officiële herkomstbenaming "Haspengouw", wordt gevinifieerd door Peter Colemont, docent algemene wijnkennis,
degustatie Franse wijnen en gastronomie en wijn aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs Hogere Leergangen te Hasselt.
Hij past alleen de allerfijnste vinificatietechnieken toe.
De wijn verblijft 1 jaar in eikenhouten vaten van de allerhoogste kwaliteit. Er wordt zowel met Franse als met Belgische eik gewerkt.
Dat laatste maakt de wijn Clos d'Opleeuw dan ook uniek!
Hij valt op door zijn sterke fluweligheid. Op jonge leeftijd bezit hij duidelijke toetsen van eikenhout.
Toch blijft er meer dan voldoende frisheid en fruitigheid over. Bovendien proeven we aroma's van boter, vanille, toast en een variatie van wit en geel fruit.
De concentratie, volheid en mooie afdronk passen uitstekend bij diverse schaaldieren en visgerechten die met een wat stevigere saus bereid zijn.
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 12
Foto 6